Instanco - Producent urządzeń gastronomicznych

Infolinia

500 217 233

0
Produkty
  • Urządzenia chłodnicze
  • Urządzenia grzewcze
  • Witryny
  • Piece
  • Koncepty gastronomiczne
  • Meble nierdzewne
  • Komory
  • Akcesoria
  • Nowości
  • Wsparcie
    • Dostawa i płatności
    • Gwarancja
    • Serwis urządzeń
    • Reklamacja i zwroty
    • Regulamin
  • Katalogi
  • Inspiracje
  • Firma
    • Aktualności
    • Historia
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Biznes gastronomiczny
  • Czy fast-food może być zdrowy?
zdrowy fast food burger fast food Czy fast-food może być zdrowy? svg xml charset utf 8  3Csvg 20xmlns 3D 27http 3A 2F 2Fwww
12 Paź

Czy fast-food może być zdrowy?

Szybkie jedzenie cieszy się niezwykłą popularnością na całym świecie. Jest nie tylko bardzo tanie, łatwo dostępne, ale również z pozoru sycące. Niestety, ale fast food najczęściej automatycznie kojarzony jest z niezdrową żywnością. Okazuje się jednak, że coraz częściej można spotkać potrawy fastfoodowe, które nie tylko zaspokoją głód, ale również są wyjątkowo zdrowe i wartościowe.

Food trucki – połączenie jakości z szybkością

Rosnący sukces food trucków, również na polskich ulicach sprawił, że stały się one jednym z ważniejszych elementów przemysłu gastronomicznego. Mobilne restauracje, nie są jednak tanim kempingiem serwującym szybkie dania bez jakości. Właściciele food trucków prześcigają się między sobą w doborze odpowiedniej kuchni, która przyciągnie klientów. Oprócz klasycznych hamburgerów, często oferują przeróżne dania z całego świata, chociażby meksykańskie burrito, frytki belgijskie, hiszpańskie tapas, włoskie makarony czy tradycyjne, polskie pierogi. Czy więc różnorodność potraw i szybkość obsługi może łączyć się z jakością? Okazuje się, że tak.

Jednym z najważniejszych czynników, wpływającym na popularność restauracji na kółkach jest właśnie jakość serwowanych dań. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu, przy użyciu świeżych, również sezonowych produktów, mających dużo wartości odżywczych. Ograniczona przestrzeń w furgonetce sprawia, że przygotowywane jedzenie nie może być długo przechowywane, dlatego większość dań przyrządzana jest na oczach klienta. Na jakość potraw przyczynia się także oferowanie konkretnych kuchni przez właścicieli food trucków. Najczęściej, menu nie jest zbyt skomplikowane skupione na wybranym motywie, jednak dzięki temu można mieć pewność, że kucharze nie oferują wykwintnego jedzenia, o którym nie mają żadnego pojęcia. Praktycznie każda mobilna restauracja posiada swoją stronę internetową lub fanpage na facebooku, na którym klienci wystawiają swoją opinię na temat jakości spożywanych dań. Jeśli negatywne komentarze pojawiają się regularnie, wtedy właściciel takiej furgonetki nie może liczyć na stałych klientów, tylko przypadkowych przechodniów. A każdemu zależy przecież na jak najwyższych obrotach i renomie, co po raz kolejny wiąże się z przyrządzeniem jedynie zdrowych i pełnowartościowych posiłków.

Potrawy z food trucków są więc idealnym przykładem jedzenia, posiadającym wszystkie cechy fast foodów, jednak niekoniecznie niezdrowym i zapychającym.

fast food Czy fast-food może być zdrowy? sandwich PLJT4HH

Przykłady zdrowych i wartościowych fast foodów

Również w tradycyjnych barach szybkiej obsługi można odnaleźć potrawy, które są zdrowe i dostarczą naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Entuzjaści hamburgerów z pewnością powinni wybierać burgery wołowe, które przyrządzane są jedynie z mięsa wołowego. Są one o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż bułki z mielonką, o której pochodzeniu nic nie wiemy. Jeśli jednak szczególnie zależy nam na wysokiej jakości posiłków, warto udać się do stacjonarnej lub mobilnej restauracji, które z pewnością bardziej dbają o oferowane produkty niż przydrożne budki. W wielu knajpach można również liczyć na dodatkowe, świeże warzywa czy różne rodzaje serów. Dbając o zdrowy tryb życia powinniśmy również zrezygnować z sosów, które często są tłuste i bardzo kaloryczne.

Kolejną propozycją, która niekoniecznie zawsze musi być szkodliwa są gotowe kanapki. Można je spotkać w większości barach szybkiej obsługi, coraz częściej występują też w kawiarniach. Mają one najczęściej bardzo krótką datę przydatności, dlatego możemy mieć pewność, że wykonane są ze świeżych składników. Kanapki mogą okazać się więc wartościową przekąską, zrobioną z kurczaka, mięsa grillowanego lub pieczonego, ryb, warzyw czy serów. Decydując się na gotową kanapkę, warto zwrócić szczególną uwagę na pieczywo, z którego została wykonana. Razowy chleb czy ciemna bułka, zawsze będą dużo zdrowsze niż białe wypieki.

fast food Czy fast-food może być zdrowy? zdrowe burgery fast food

Jadłodajnie i bary w swojej ofercie często posiadają zupy, które również mogą okazać się wartościowe. Jest to nie tylko jeden z tańszych posiłków, ale również okazuje się zdrowy i odpowiednio sycący. Zupa przyrządzana jest głównie z warzyw i mięsa, przez co możliwość wystąpienia szkodliwych składników jest naprawdę niewielka. W większych miastach można odnaleźć bardziej wyrafinowane restauracje, które specjalizują się jedynie w różnych rodzajach zupach. W takich miejscach, można więc odnaleźć bardziej urozmaicone wersje zup, inspirowane kuchniami z całego świata.

Meksykańskie burrito, mimo iż często pojawia się w menu budkach przydrożnych i food truckach nie jest typowo wysokokalorycznym fast foodem. Wykonane z pszennego placka z farszem złożonym z mielonego mięsa, świeżych warzyw, sera, czasami ryżu lub kaszy może okazać się w miarę zdrową przekąską, która z pewnością zaspokoi nawet największy głód.

Wiele fast foodów oferuje również jeden z posiłków, który powszechnie uważany jest za niezwykle zdrowy – sałatkę. Obecnie można ją odnaleźć w menu większości miejsc z jedzeniem, nawet w sieciówkach czy kawiarniach. Gotowe sałatki dostępne są również w supermarketach, a nawet w kioskach w lodówce z napojami. Posiłek ten, przygotowywany jest głównie ze świeżych warzyw i jajek, można również alternatywnie wybrać wersję z grillowanym kurczakiem lub tuńczykiem. Decydując się na sałatkę, warto zrezygnować z sosu, który w tym wypadku jest najbardziej kalorycznym składnikiem.

Zobacz także: Jak profesjonalnie wyposażyć fast food?
Tagi:burgery, Fast food, Food Truck, Jedzenie na mieście
Kategorie:Biznes gastronomiczny, Fast-Food

Kategorie

  • Aktualności
  • Biznes gastronomiczny
  • Fast-Food
  • Gastronomia
  • Grillowanie
  • Instanco
  • Kariera w gastronomii
  • Piece
  • Piekarnia
  • Restauracja
  • Targi
  • Urządzenia chłodnicze
  • Wyposażenie

Najnowsze wpisy

  • Biznes gastronomiczny – co trzeba wiedzieć?
  • Dlaczego meble ze stali nierdzewnej są najlepszym wyborem w gastronomi?
  • Nowa siedziba firmy Instanco Sp. z o.o.
  • Co warto wiedzieć o urządzeniach chłodniczych?
  • Jak zaplanować remont restauracji?

Tagi

biznes gastro Biznes gastronomiczny budżet w restauracji chłodzenie żywności czym jest gastronomia Dora Metal euro gastro Fast food Food Truck Food Truck koszty gastronomia na stacji benzynowej gastronomia wyposażenie hot-dogi hot dog Instanco jakie urządzenia Jedzenie na mieście koncepty dla restauracji meble dla gastronomii meble ze stali nierdzewnej producent meble z nierdzewki menu w restauracji nowa restauracja nowa siedziba opiekacz rolkowy piece elektryczne piece gazowe piece konwekcyjno-parowe piece w gastronomii piece w restauracji podgrzewanie bułek remont kuchni restauracji remont restauracji restauracja sekrety dobrej restauracji targi eurogastro targi gastronomiczne urządzenia chłodnicze urządzenia chłodnicze dla gastronomii urządzenia do restauracji urządzenia w restauracji wielkanocne śniadanie w restauracji wyposażenie foodtruck wyposażenie kuchni w restauracji wyposażenie restauracji

Darmowa dostawa

Na terenie całego kraju

Profesjonalna pomoc

Jesteśmy do dyspozycji

Gwarancja jakości

Oferujemy produkty najwyższej klasy

Bogata gama asortymentu

Produkty dostępne od ręki

instanco logo Stopka Instanco Stopka Instanco svg xml charset utf 8  3Csvg 20xmlns 3D 27http 3A 2F 2Fwww

Tworzymy urządzenia przyszłości

ul. Piątkowska 112B/3
60-648 Poznań

NIP: 782-259-19-47
REGON: 362625700
KRS: 0000578176

Pon.-Pt. 8:00 - 17:00

Informacje

  • O nas
  • Blog gastronomiczny
  • Inwestycje w gastronomii
  • Wyposażenie lokalu gastronomicznego
  • Kontakt

Obsługa klienta

  • Dostawa i płatności
  • Gwarancja
  • Reklamacja i zwroty
  • Serwis i wsparcie
  • Regulamin

Kontakt

+48 500 217 233

sale@instanco.com

Katalogi produktów
Zostań dystrybutorem

© 2016-2018 Instanco - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jesteśmy częścią Grupy Dora Metal

grupa dora metal logo Stopka Instanco Stopka Instanco svg xml charset utf 8  3Csvg 20xmlns 3D 27http 3A 2F 2Fwww

Wykorzystujemy pliki cookies. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności.