Własna działalność gospodarcza w formie lokalu gastronomicznego to świetny pomysł na biznes. Należy się jednak najpierw zastanowić nad jej charakterem, tak aby trafić w gust potencjalnych klientów i znaleźć lukę, która pozwoli na przyciągnięcie gości. Ważne jest również wcześniejsze zaplanowanie, zarówno lokalizacji, jak i odpowiedniego wyposażenia. Będą one bowiem uzależnione od wcześniej wspomnianej kwestii, czyli tego, czy ma to być restauracja, food truck, kawiarnia, czy na przykład kebab. Każde z nich wymaga bowiem innych urządzeń, które ułatwią codzienną pracę. Poniżej znajdzie się więc kilka praktycznych porad, pomocnych w procesie planowania i zakładania lokalu gastronomicznego.
Gastronomia – wyposażenie
Pierwszym pytaniem, na które należy sobie odpowiedzieć jest to, co będzie znajdowało się w menu. Wybierając wyposażenie gastronomii trzeba wziąć pod uwagę wszystkie oferowane dania. Restauracja powinna więc posiadać zarówno pojemną chłodnię, jak i wielostanowiskową kuchnię elektryczną, lub gazową. Ważny będzie również stół chłodniczy, dzięki któremu z łatwością będzie się dało przygotowywać potrawy. Do wyposażenia takiego lokalu przydać może się również automatyczna zmywarka, która okaże się niezastąpiona w przypadku większej ilości klientów.
Wyposażenie dla gastronomii – kawiarnie i food trucki
Kawiarnie są specyficznym rodzajem lokali gastronomicznych. Oferują one różne rodzaje kaw, ale również i ciasta. Przed otwarciem takiego biznesu należy więc przygotować cały sprzęt. W tym przypadku wyposażenie gastronomii obejmowało będzie ekspres ciśnieniowy do kawy, a także witrynę chłodniczą, która pozwoli na dłuższe przetrzymywanie ciast. Jest ona również użyteczna w celu prezentacji klientom oferowanych wyrobów cukierniczych. W przypadku wypieków, które podawane powinny być jedynie na ciepło, sprawdzi się natomiast witryna grzewcza.
Food trucki, podobnie jak kawiarnie, nieco odbiegają od koncepcji gastronomii, jako lokalu z jedzeniem. Są to bowiem furgonetki, które służą za punkt obsługi klientów. Plusem takiego rozwiązania jest mobilność i możliwość zmiany miejsca sprzedaży. Wyposażenie dla gastronomi powinno tutaj zajmować mniej miejsca. Do podstawowego sprzętu będzie więc można zaliczyć opiekacze do hot-dogów, wyciskarki do soków, czy też niewielki piec, będący urządzeniem do podgrzewania i zapiekania dań.
Gastronomia wyposażenie – pizzerie
Lokal gastronomiczny może mieć również charakter pizzerii. Dobrze wyposażona będzie przyciągała masę klientów. Najistotniejszym elementem, w przypadku tego rodzaju punktu, jest oczywiście specjalistyczny piec do pizzy. Powinien być on wykonany z najwyższej jakości materiałów, po to, aby gotowe danie nie było przesiąknięte jego zapachem.
Ciasto do pizzy wymaga specjalnego przechowywania, dlatego też należy zaopatrzyć się w odpowiednią komorę chłodniczą. Dzięki niej łatwiej będzie utrzymać składniki w świeżości, a klienci nie będą narzekali na niedobry smak ciasta. Odpowiednia temperatura zdecydowanie poprawi stan wszystkich produktów, określanych jako szybko psujące się.
Cukiernia i lodziarnia
Obecnie bardzo popularne są wszelkiego rodzaju punkty, w których główną ofertę stanowią ciasta, lub lody. W przypadku tych pierwszych, kwestia wydaje się oczywista, a odpowiedni sprzęt, podobny do tego z kawiarni. Oczywiście, w cukierniach bardzo przydatne będą witryny chłodnicze i grzewcze. Ich zadaniem jest nie tylko nadawanie odpowiedniej temperatury ciastom, ale również zabezpieczenie ich przed owadami, których w takich lokalach jest zazwyczaj dużo. W celu ich zwalczania stosuje się czasem specjalne lampy owadobójcze. Wiele os i much przenosi bowiem bakterie, które mogą pogrążyć biznes cukierniczy.
Wyposażenie dla gastronomii w przypadku lodziarni będzie już nieco prostsze. Jedynym, czego potrzeba będzie komora do przechowywania zapasów lodów i specjalny stół mroźniczy, w którym znajdowały się będą pojemniki z konkretnymi smakami.
Gastronomia wyposażenie – na co jeszcze zwrócić uwagę
Wyposażenie gastronomii to nie tylko sprzęt elektryczny, ale również meble. Wszystko, co znajdzie się w nowo otwieranym lokalu powinno cechować się najwyższą jakością. W przypadku, opisywanego wyżej, sprzętu należy zwrócić uwagę na to, z czego jest on wykonany, a także czy spełnia wszystkie wymogi sanitarne. Jeśli natomiast chodzi o umeblowanie, najważniejsza jest estetyka i stworzenie oryginalnego klimatu wnętrza. Takie podejście zachęci klientów do korzystania z usług lokalu.
Wygląd liczy się nie tylko w pomieszczeniu dla gości. Ważny jest również design kuchni, w której na co dzień pracują przecież ludzie. Nowoczesne urządzenia o innowacyjnym wyglądzie sprawią, że przygotowywanie dań będzie przyjemnością. Praktyczne ułożenie całego sprzętu przyczyni się natomiast do skrócenia czasu realizacji zamówień, co wpłynie na większą przepustowość i zadowolenie klientów.
Przy wyborze urządzeń do lokalu gastronomicznego warto zwrócić również uwagę na cenę potrzebnego sprzętu. Wyższej jakości będzie oczywiście droższy, ale szybkie porównanie wartości w internecie będzie w stanie zweryfikować opłacalność zakupu.