Szybkie jedzenie cieszy się niezwykłą popularnością na całym świecie. Jest nie tylko bardzo tanie, łatwo dostępne, ale również z pozoru sycące. Niestety, ale fast food najczęściej automatycznie kojarzony jest z niezdrową żywnością. Okazuje się jednak, że coraz częściej można spotkać potrawy fastfoodowe, które nie tylko zaspokoją głód, ale również są wyjątkowo zdrowe i wartościowe.
Food trucki – połączenie jakości z szybkością
Rosnący sukces food trucków, również na polskich ulicach sprawił, że stały się one jednym z ważniejszych elementów przemysłu gastronomicznego. Mobilne restauracje, nie są jednak tanim kempingiem serwującym szybkie dania bez jakości. Właściciele food trucków prześcigają się między sobą w doborze odpowiedniej kuchni, która przyciągnie klientów. Oprócz klasycznych hamburgerów, często oferują przeróżne dania z całego świata, chociażby meksykańskie burrito, frytki belgijskie, hiszpańskie tapas, włoskie makarony czy tradycyjne, polskie pierogi. Czy więc różnorodność potraw i szybkość obsługi może łączyć się z jakością? Okazuje się, że tak.
Jednym z najważniejszych czynników, wpływającym na popularność restauracji na kółkach jest właśnie jakość serwowanych dań. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu, przy użyciu świeżych, również sezonowych produktów, mających dużo wartości odżywczych. Ograniczona przestrzeń w furgonetce sprawia, że przygotowywane jedzenie nie może być długo przechowywane, dlatego większość dań przyrządzana jest na oczach klienta. Na jakość potraw przyczynia się także oferowanie konkretnych kuchni przez właścicieli food trucków. Najczęściej, menu nie jest zbyt skomplikowane skupione na wybranym motywie, jednak dzięki temu można mieć pewność, że kucharze nie oferują wykwintnego jedzenia, o którym nie mają żadnego pojęcia. Praktycznie każda mobilna restauracja posiada swoją stronę internetową lub fanpage na facebooku, na którym klienci wystawiają swoją opinię na temat jakości spożywanych dań. Jeśli negatywne komentarze pojawiają się regularnie, wtedy właściciel takiej furgonetki nie może liczyć na stałych klientów, tylko przypadkowych przechodniów. A każdemu zależy przecież na jak najwyższych obrotach i renomie, co po raz kolejny wiąże się z przyrządzeniem jedynie zdrowych i pełnowartościowych posiłków.
Potrawy z food trucków są więc idealnym przykładem jedzenia, posiadającym wszystkie cechy fast foodów, jednak niekoniecznie niezdrowym i zapychającym.
Przykłady zdrowych i wartościowych fast foodów
Również w tradycyjnych barach szybkiej obsługi można odnaleźć potrawy, które są zdrowe i dostarczą naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Entuzjaści hamburgerów z pewnością powinni wybierać burgery wołowe, które przyrządzane są jedynie z mięsa wołowego. Są one o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż bułki z mielonką, o której pochodzeniu nic nie wiemy. Jeśli jednak szczególnie zależy nam na wysokiej jakości posiłków, warto udać się do stacjonarnej lub mobilnej restauracji, które z pewnością bardziej dbają o oferowane produkty niż przydrożne budki. W wielu knajpach można również liczyć na dodatkowe, świeże warzywa czy różne rodzaje serów. Dbając o zdrowy tryb życia powinniśmy również zrezygnować z sosów, które często są tłuste i bardzo kaloryczne.
Kolejną propozycją, która niekoniecznie zawsze musi być szkodliwa są gotowe kanapki. Można je spotkać w większości barach szybkiej obsługi, coraz częściej występują też w kawiarniach. Mają one najczęściej bardzo krótką datę przydatności, dlatego możemy mieć pewność, że wykonane są ze świeżych składników. Kanapki mogą okazać się więc wartościową przekąską, zrobioną z kurczaka, mięsa grillowanego lub pieczonego, ryb, warzyw czy serów. Decydując się na gotową kanapkę, warto zwrócić szczególną uwagę na pieczywo, z którego została wykonana. Razowy chleb czy ciemna bułka, zawsze będą dużo zdrowsze niż białe wypieki.
Jadłodajnie i bary w swojej ofercie często posiadają zupy, które również mogą okazać się wartościowe. Jest to nie tylko jeden z tańszych posiłków, ale również okazuje się zdrowy i odpowiednio sycący. Zupa przyrządzana jest głównie z warzyw i mięsa, przez co możliwość wystąpienia szkodliwych składników jest naprawdę niewielka. W większych miastach można odnaleźć bardziej wyrafinowane restauracje, które specjalizują się jedynie w różnych rodzajach zupach. W takich miejscach, można więc odnaleźć bardziej urozmaicone wersje zup, inspirowane kuchniami z całego świata.
Meksykańskie burrito, mimo iż często pojawia się w menu budkach przydrożnych i food truckach nie jest typowo wysokokalorycznym fast foodem. Wykonane z pszennego placka z farszem złożonym z mielonego mięsa, świeżych warzyw, sera, czasami ryżu lub kaszy może okazać się w miarę zdrową przekąską, która z pewnością zaspokoi nawet największy głód.
Wiele fast foodów oferuje również jeden z posiłków, który powszechnie uważany jest za niezwykle zdrowy – sałatkę. Obecnie można ją odnaleźć w menu większości miejsc z jedzeniem, nawet w sieciówkach czy kawiarniach. Gotowe sałatki dostępne są również w supermarketach, a nawet w kioskach w lodówce z napojami. Posiłek ten, przygotowywany jest głównie ze świeżych warzyw i jajek, można również alternatywnie wybrać wersję z grillowanym kurczakiem lub tuńczykiem. Decydując się na sałatkę, warto zrezygnować z sosu, który w tym wypadku jest najbardziej kalorycznym składnikiem.