Restauracje Fast Food to zdecydowanie specyficzny segment rynku, który różni się od tradycyjnej restauracji, kawiarni czy pizzerii. Różnice wynikają nie tylko z formy serwowania dań, ale także z wyposażenia takich „lokali”. W zależności od menu jakie Klient pragnie serwować w swoim biznesie, należy odpowiednio dobrać urządzenia, które pozwolą na efektywne przygotowanie oraz ergonomiczne wykorzystanie posiadanej przestrzeni.
Wyposażenie Fast Food
Wyposażenie fast food'ów - polecane produkty
Zdrowy Fast Food – hit czy kit?
Trendy w gastronomii zmieniają się bardzo szybko. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na dynamizm tej sytuacji jest „zabieganie” i tempo życia. Ludzie mają coraz mniej czasu by zatrzymać się i zjeść w spokoju. Coraz częściej sięgają po ekspresowe przekąski lub pełne dania. Dziś Fast Food nie kojarzy się tylko z niezdrową żywnością, coraz częściej jest synonimem dobrych jakościowo potraw, przygotowywanych z najwyższej jakości produktów. Aby zdetronizować konkurencję należy mieć nie tylko odpowiednie menu, które zadowoli klientów, ale także optymalnie dobrany sprzęt, który sprosta ich oczekiwaniom. Zdrowe danie to także wysokiej jakości urządzenia, które służą do ich przygotowania. Wykorzystać możemy piece konwekcyjno-parowe, które w trybie ekspres są w stanie podgrzać i upiec najzdrowsze potrawy. Zabierają niewiele miejsca i można idealnie dopasować je do przestrzeni, w której będą się znajdować. To także lada sałatkowo – kanapkowa, która zapewnia świeżość produktów wykorzystywanych do przyrządzenia kanapek na miejscu dla klienta. To wreszcie blaty chłodzone, czy Ice Tapaniaki, które zapewniają odpowiednią temperaturę chłodzenia.
Odczarowany segment gastronomii
Po latach ociekania tłuszczem Fast Food został „odczarowany”. Dziś kojarzony jest zdecydowanie z innymi formami przygotowania i podawania posiłków, które zmierzają w kierunku healthy kitchen. Znalazło się w nim miejsce dla zdrowych i smacznych przekąsek oraz pełnych dań, które zdobyły podniebienia konsumentów na całym świecie i dostarczają ich organizmom potrzebnych składników odżywczych. Duża różnorodność menu sugeruje nie tylko rozwój w dobrym kierunku, ale również konieczność odpowiedniego planowania procesu tworzenia lokalu – od projektu, przez wykonanie, po zaopatrzenie w sprzęty i niezbędne urządzenia. Instanco jest po, to by na każdym etapie tego procesu wspomóc inwestorów czy właścicieli wiedzą ekspercką, doświadczeniem i innowacyjnymi rozwiązaniami.