Instanco - Producent urządzeń gastronomicznych

Infolinia

+48 500 217 233

0
Produkty
  • Koncepty gastronomiczne
    koncept gastronomiczny coffe snack

    Coffe & Snack

    Universal concept

    Universal Concept

    Stacja Live Cooking

    Stacja Live Cooking

    rodzaje zabudowy

    Rodzaje zabudowy

    Short concept

    Short concept

    Zobacz wszystkie

  • Koncepty barowe
  • Lady sałatkowe i kanapkowe
  • Moduły Hot Dog
  • Witryny

    Witryny grzewcze

    Witryny neutralne

    Witryny chłodnicze

  • Opiekacze i podgrzewacze parówek
  • Opiekacze do bułek
  • Podgrzewacze frytek
  • Płyty smażalnicze
  • Płyty chłodnicze i mroźnicze
  • Rożna
  • Akcesoria
Wszystkie kategorie
  • Serwis
    • Zgłoś serwis
    • Zostań naszym partnerem serwisowym
    • Części zamienne
    • Lista dystrybutorów Instanco
  • Katalogi
  • Inspiracje
  • Firma
    • O nas
    • Realizacje
    • Kariera
    • Aktualności
    • Historia
  • Kontakt
  • pl
    • en
  • Strona główna
  • Biznes gastronomiczny
  • Grill kontaktowy jako wszechstronny pomocnik każdego szefa kuchni
szef kuchni grilujący mięso
04 Cze

Grill kontaktowy jako wszechstronny pomocnik każdego szefa kuchni

Grill kontaktowy, nazywany też kontakt grillem, to wielofunkcyjne urządzenie z powodzeniem wykorzystywane w każdego rodzaju gastronomii. Służy do obustronnego opiekania różnego pieczywa, a także mięs czy warzyw i daje efekt chrupiących, doskonale wypieczonych potraw. Jest urządzeniem niezbędnym do usprawnienia pracy, zarówno w restauracji jak i w kąciku bistro. Dlatego, szukając sposobów na zwiększenie efektywności pracy, przy równoczesnym utrzymaniu wysokiej jakości i smakowitości jedzenia, warto zapoznać się z jego możliwościami.

Budowa grilla i podstawowe parametry

Profesjonalny i dobrej jakości grill kontaktowy ma obudowę wykonaną ze stali nierdzewnej. Taka konstrukcja zdecydowanie pomaga utrzymać urządzenie w czystości, co w gastronomii jest absolutną podstawą dla zachowania higieny i bezpieczeństwa sporządzanych potraw. Dodatkowo, stal nierdzewna jest materiałem wytrzymałym, zapewniającym długie użytkowanie grilla. Powierzchnia grzewcza, czyli górna i dolna płyta, może być płaska lub ryflowana i z reguły wykonana jest z żeliwa. Największym uznaniem i popularnością, cieszą się grille kontaktowe z ryflowanymi płytami żeliwnymi ze stałym prześwitem. Potrawy przygotowane na tego rodzaju grillu są nie tylko zdrowsze, ponieważ tłuszcz wypływający z poddanego obróbce termicznej produktu odprowadzany jest tzw. rowkami, ale też zachowują przyjemny aromat i wizualnie odzwierciedlają potrawy przygotowywane na tradycyjnym ruszcie. Istotnym elementem urządzenia jest uchwyt wykonany z materiału odpornego na temperaturę, co chroni użytkowników przed oparzeniami. Dobrej jakości urządzenia wyposażone są dodatkowo w termostat umożliwiający regulację temperatury i lampkę kontrolną, która pokazuje pracę urządzenia.

grillowana potrawa w restauracji

Dostępne na rynku kontakt grille różnią się między sobą konstrukcją, ale również parametrami technicznymi takimi jak: wymiar powierzchni grzewczej, moc, napięcie i zakres temperatur. W przypadku mniejszych urządzeń wymiar powierzchni grzewczej to 22×23 cm lub 34×23 cm. Są też modele przystosowane do intensywnego użytkowania i dużych ilości zamówień. Powierzchnia robocza w tych modelach może mieć wymiar nawet 52×32 cm. Oczywistym jest, że wielkość powierzchni roboczej wpływa na moc grilla, która w zależności od urządzenia wynosi od 1,6 kW do 3,6 kW. Użycie opiekacza o dużej mocy, może generować konieczność zasilania z gniazda 400V.

Jak kontakt grill wpływa na usprawnienie pracy?

O efektywności zaplecza kuchennego decyduje czas przygotowywanych posiłków i ich jakość. Co wpływa na te dwa czynniki? Niewątpliwie doświadczenie i umiejętności personelu kuchennego. Jednak, niemniej ważne są dobrej jakości sprzęty, których sposób działania jest częściowo lub całkowicie automatyczny. Kontakt grill jest właśnie jednym z tego rodzaju urządzeń. Jego sposób działania, bazujący na górnej i dolnej płycie grzewczej, umożliwia jednoczesne opiekanie potrawy z obu stron. Wyeliminowana została konieczność obracania produktu i pilnowania momentu, kiedy należy tego dokonać. Czas przygotowania potrawy jest zatem krótszy, a kucharz może skoncentrować się na innych czynnościach, koniecznych do zrealizowania zamówienia. W profesjonalnych urządzeniach, powierzchnia płyt grzewczych wykonana jest z materiałów, które zapobiegają przywieraniu i przypalaniu żywności. Jest to ważne nie tylko dla zdrowia, ale również minimalizuje straty spowodowane koniecznością ponownego przygotowania potrawy. Kontakt grill daje gwarancję odpowiedniej chrupkości opiekanego pieczywa oraz idealnego stopnia wypieczenia warzyw i mięs, co bezpośrednio wpływa na jakość serwowanych potraw. Dodatkowo, jest bezpieczny i prosty w obsłudze.

Jaki jest czas nagrzewania urządzenia i przygotowania potrawy?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Czas nagrzewania płyt grzewczych wacha się od kilku do kilkunastu minut, w zależności od wybranego modelu. Natomiast czas przygotowania potrawy zależy od tego czy urządzenie jest utrzymywane w stanie ciągłej gotowości, czy też rozgrzewane dopiero w momencie, gdy klient złoży zamówienie. Znaczenie ma również rodzaj produktu poddanego obróbce cieplnej. Pieczywo i warzywa będą odpowiednio wypieczone już w kilkadziesiąt sekund, a mięso będzie potrzebowało kilku minut. Nie można jednak zaprzeczyć, że czas przygotowania potrawy generalnie jest krótszy, ponieważ produkty są jednocześnie opiekane z obu stron.

Gdzie sprawdzi się kontakt grill i jak wybrać odpowiedni model?

Grill kontaktowy wykorzystywany jest do obróbki termicznej pieczywa, warzyw i mięs. Urządzenie to jest wszechstronne i idealnie sprawdza się zarówno w przygotowaniu chrupiących tostów, bułek panini, soczystych grillowanych warzyw, ale również opiekanych kiełbasek i szaszłyków. Jest sprzętem niezastąpionym w profesjonalnej kuchni i w kącikach gastronomicznych. Natomiast w domowej kuchni stwarza ciekawą alternatywę dla tradycyjnych posiłków, wprowadzając urozmaicenie codziennego menu.

Wybierając urządzenie należy zwrócić uwagę na konstrukcję i użyte do produkcji materiały, ale też na rozwiązania wspierające pracę kucharza (termostat, lampka sygnalizująca pracę). Grill powinien mieć wielkość i moc dostosowaną do wielkości lokalu, a co za tym idzie potencjalnej ilości zamówień. Urządzenia o mniejszej powierzchni grzewczej, świetnie sprawdzą się w niewielkich punktach gastronomicznych, kącikach bistro czy w domu. Natomiast w restauracjach i barach może zachodzić konieczność zastosowania modelu o większej powierzchni grzewczej i mocy. Dlatego jednym z głównych czynników wyboru powinien być profil działalności danego lokalu gastronomicznego i szacowana ilość potraw przygotowywanych z użyciem grilla. Ostatnim elementem, który powinien decydować o wyborze jest możliwość serwisowania urządzenia.

Kontakt grill pojedynczy
Opiekacze bułek, Urządzenia grzewcze

Kontakt grill pojedynczy

Czytaj dalej
Tagi:grill kontaktowy dla szefa kuchni, grill kontaktowy do gastronomii
Kategorie:Biznes gastronomiczny, Wyposażenie

Kategorie

  • Aktualności
  • Biznes gastronomiczny
  • Fast-Food
  • Gastronomia
  • Grillowanie
  • Instanco
  • Kariera w gastronomii
  • Kawiarnia
  • Piece
  • Piekarnia
  • Projekty technologiczne
  • Restauracja
  • Targi
  • Urządzenia chłodnicze
  • Wyposażenie

Najnowsze wpisy

  • Jak wykonać poprawny projekt lokalu gastronomicznego?
  • Lokal gastronomiczny i jego projekt technologiczny
  • Burgery przyszłością w gastronomii – od czego zależy jakość burgera
  • Wszystko, co trzeba wiedzieć na temat kuchni molekularnej
  • Wizyta w restauracji – Jak odnaleźć smak ukryty w jedzeniu?

Tagi

Biznes gastronomiczny biznes w gastronomii budżet w restauracji chłodzenie żywności czym jest gastronomia Dora Metal euro gastro Fast food Food Truck Food Truck koszty gastronomia wyposażenie hot-dogi hot dog idealny szef kuchni Instanco jakość urządzeń w gastronomii Jedzenie na mieście meble dla gastronomii meble ze stali nierdzewnej producent meble z nierdzewki menu w restauracji nowa restauracja nowa siedziba obsługa w restauracji opiekacz rolkowy personel w gastronomii piece w gastronomii Piec konwekcyjno-mikrofalowy piec konwekcyjno parowy podgrzewanie bułek profesjonalny kelner remont kuchni restauracji remont restauracji restauracja sekrety dobrej restauracji szef kuchni w restauracji targi eurogastro targi gastronomiczne urządzenia chłodnicze urządzenia chłodnicze dla gastronomii wielkanocne śniadanie w restauracji Witryny ekspozycyjne wyposażenie foodtruck wyposażenie kuchni w restauracji wyposażenie lokalu gastronomicznego

Dostawa GRATIS!

Na terenie całego kraju

2 lata gwarancji

Na wszystkie produkty

Zwrot do 30 dni

Dla Twojej wygody

Gwarancja jakości

Oferujemy produkty najwyższej klasy

instanco logo

Tworzymy urządzenia przyszłości

ul. Dąbrowskiego 439B
60-451 Poznań

NIP: 782-259-19-47
REGON: 362625700
KRS: 0000578176

Pon.-Pt. 8:00 - 17:00

  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIn

Informacje

  • O nas
  • Blog gastronomiczny
  • Inwestycje w gastronomii
  • Wyposażenie lokalu gastronomicznego
  • Kontakt

Obsługa klienta

  • Dostawa i płatności
  • Gwarancja
  • Reklamacja i zwroty
  • Serwis i wsparcie
  • Regulamin

Kontakt

+48 500 217 233

sale@instanco.com

instanco program benefit

© 2016-2019 Instanco - Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności i plików cookies

Jesteśmy częścią Grupy Dora Metal

grupa dora metal logo

Wykorzystujemy pliki cookies. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności.