Wyposażenie hotelu i hotelowej gastronomi kluczem do wzrostu satysfakcji klientów
W dzisiejszym czasie hotel to nie tylko elegancko czy przytulnie urządzone wnętrze. Rosnąca świadomość klientów wprost przekłada się na wzrost ich oczekiwań. Dlatego, aby zaspokoić gusta najbardziej wymagających gości i stale wyprzedzać konkurencję, należy zadbać o wszystko to co widać, jak i to co jest niewidoczne dla klienta, a jednak wpływa na jego satysfakcję i skłonność do polecania danego miejsca.
Wyposażenie hoteli, od czego zacząć?
W pierwszej kolejności warto zadbać o najwyższy poziom obsługi, tak aby klient od początku miał poczucie, że ma do czynienia z profesjonalnie świadczoną usługą na międzynarodowym poziomie. Ważny zatem jest nie tylko wykwalifikowany, uśmiechnięty personel, ale również narzędzia i sprzęty wspierające obsługę gości, jak np. system rezerwacji, który pokazuje gościom informację o wolnych pokojach i umożliwia samodzielne dokonanie rezerwacji, czy też system obsługi recepcji. Pozytywne pierwsze wrażenie da gościom poczucie bezpieczeństwa i wpłynie na ich ogólny poziom zadowolenia z pobytu.
Wyposażanie hoteli – rola wystroju wnętrz
Wystrój wnętrz to niewątpliwie najbardziej zauważalny element każdego hotelu. Niezwykle istotne jest, aby był on spójny z charakterem miejsca. Oczywiście wystrój to nie tylko meble i dekoracje. Należy zadbać również o elegancką i przyjemną w dotyku bieliznę pościelową, ręczniki, dekoracyjne zasłony i firany czy miękkie dywany. Prestiż miejsca będzie dodatkowo podkreślony, jeśli personel hotelowy będzie miał jednakowe uniformy służbowe.
Wyposażenie gastronomii w hotelu
Hotelowa restauracja jest kolejną strefą, która może wpłynąć na zadowolenie klienta. Wystrój sali restauracyjnej wzbogacą stoły nakryte stylowymi obrusami i gustowną zastawą, a ostatecznego szyku z pewnością zada karta dań z wytłoczonym logo. Jednak restauracja to nie tylko ładnie udekorowana sala. Drugą stroną medalu jest wyposażenie hotelowej kuchni, które powinno być funkcjonalne i zautomatyzowane. Urządzenia takie jak piec konwekcyjno-parowy, umożliwiający przygotowanie rozmaitych potraw w krótkim czasie, czy zmywarka kapturowa lub podblatowa, zapewniająca lśniąco czyste naczynia, to sprzęty, bez których żadna kuchnia nie może się obejść. Dodatkowo warto pamiętać o stole chłodniczym czy beztłuszczowej płycie elektrycznej. Na koniec można rozważyć wyposażenie restauracyjnego baru np. w kostkarkę do lodu czy też wyciskarkę do pomarańczy, aby sprostać najbardziej wyszukanym wymaganiom gości.