Kantyna pracownicza, czyli pomieszczenie socjalne zlokalizowane w zakładzie pracy, które służy spożywaniu posiłku oraz integracji pracowników. Kantyna pracownicza wraz z zapleczem kuchennym stanowią specjalnie wydzielone strefy w budynku zakładu pracy przeznaczone na potrzeby produkcji, dystrybucji i spożywania posiłków. Pracodawcy często zapewniają w strefach kantyn darmowe napoje oraz ustawiają w nich maszyny vendingowe ze słodkimi przekąskami.
Wiemy, jak stworzyć funkcjonalną kantynę dla Pracowników. Profesjonalna organizacja przestrzeni – Parima Project
Kantyny pracownicze z reguły organizowane są w zakładach produkcyjnych, w których zatrudnienie znajduje duża ilość pracowników magazynowo – warsztatowych. Poprawnie zaprojektowana strefa gastronomiczna przy wejściu na salę konsumpcyjną posiada umywalki służące utrzymania należytej higieny. Kantyny pracownicze stanowią użytek dla wszystkich pracowników danego zakładu pracy i są miejscem spotkań. Zarówno pracowników produkcyjnych z pracownikami sektora administracyjno-biurowego, co pomaga przełamywać bariery i integrować zatrudnioną kadrę. Stworzenie miejsca odpoczynku połączonego z aneksem kuchennym wymaga właściwego zorganizowania i rozplanowania, dlatego niezbędny jest w takim przypadku projekt technologiczny kantyny. Przy jednoczesnym uwzględnieniu tego czego z reguły pracownik nie widzi zaplecza kuchennego.
Właściwe rozplanowanie stref kantyny
Organizacja przestrzeni w kantynie pracowniczej, właściwa forma obsługi, przygotowywania i wydawania posiłków to podstawa. Dlatego niezmiernie istotnym elementem całej układanki jest projekt technologiczny kantyny pracowniczej, który powinien być przygotowany przez odpowiedniego specjalistę projektanta i biuro projektowe.
Kantyna pracownicza z reguły składa się z 3 stref: sali konsumpcyjnej – wyposażonej w stoliki z krzesłami, linię wydawczą ze zintegrowanymi urządzeniami grzewczymi i chłodniczymi, w których eksponowane są przygotowane potrawy, oraz zaplecze kuchenne na którym odbywa się przygotowanie i obróbka termiczna produktów. Kluczowe jest właściwe rozplanowanie wszystkich 3 stref, które często odbywa się w ścisłej współpracy zarówno z inwestorem jak i przyszłym operatorem obsługującym kantynę. Całość musi być szczególnie dbale zaprojektowana wg obowiązujących przepisów, czego dowodem powinna być pozytywna opinia rzeczoznawcy Sanepidu. Konieczne jest, aby projekt kantyny był również zgodny z przepisami BHP, co zapewni bezpieczeństwo pracowników oraz całego budynku, jeśli w lokalu znajdują się inne firmy.
Funkcjonalna kantyna – projekt
Prawidłowo sporządzony projekt kantyny będzie funkcjonalny dla wszystkich pracowników, pracowników produkcyjnych, biurowych oraz gości. Projekt kantyny powinien przewidywać, iż część pracowników będzie korzystała z kantyny po to aby zjeść własny posiłek. W związku z tym należałoby zapewnić również strefę do podgrzania czy samodzielnego przygotowania jedzenia. Która powinna być wyposażona w kuchenkę mikrofalową, mały trzon grzewczy, czajnik a nawet lodówkę.
Wszystko to powinno być ujęte we właściwym projekcie technologicznym kantyny pracowniczej. Pomieszczenie socjalno – pracownicze musi mieć dostęp do mediów, dlatego projekt kantyny powinien powstać jeszcze przed rozpoczęciem remontu. Dzięki właściwemu rozplanowaniu instalacji ekipa budowlana będzie mogła swobodnie zaplanować zakres swoich działań i oszacować koszty swojej pracy. Pracodawcy coraz częściej decydują się na tworzenie pomieszczeń, które służą dla relaksu pracowników. Aktualny rynek dba o potrzeby pracowników, tak więc pracodawcy prześcigają się z zapewnianiu kreatywnych form odpoczynku.