Używanie magnesów do gotowania żywności brzmi jak jakiś rodzaj science fiction i dla wielu osób może się wydawać wizją przyszłości. Ale w rzeczywistości, dzieje się to w domowych i profesjonalnych kuchniach na całym świecie.
Kuchenki indukcyjne są coraz częściej stosowane w profesjonalnych kuchniach, ponieważ technologia w końcu zaczęła dojrzewać, a producenci modyfikują linie swoich produktów o wersje wyposażone w indukcję.
Aby naprawdę zrozumieć zalety gotowania indukcyjnego, najpierw musisz zrozumieć, jak to wszystko działa i jak technologia ta pomaga w podniesieniu wydajności kuchni, przy okazji zachowując niższą temperaturę w pomieszczeniu w stosunku do wyposażenia zasilanego np. gazem.
Jak działają kuchnie indukcyjne?
Najszybciej mówiąc:
Indukcja oznacza tak naprawdę indukcję elektromagnetyczną, czyli wytwarzanie energii elektrycznej przez magnetyzm.
Nieco bardziej rozbudowana definicja brzmi:
Nie musisz wiedzieć dużo o elektromagnetyzmie, aby zrozumieć sposób działania kuchni indukcyjnych. Zmieniający się prąd może wytwarzać magnetyzm, a zmieniające się pole magnetyczne może wytwarzać energię elektryczną. Kiedy słyszysz, jak ktoś rozmawia o indukcji lub czymś, co wykorzystuje indukcję, to wszystko oznacza, że magnetyzm jest używany do wytwarzania energii elektrycznej.
Oznacza to, że płyta indukcyjna (lub płyta kuchenna) jest po prostu elektromagnesem używanym do gotowania żywności.
Powierzchnia płyty kuchennej jest zwykle wykonana z wytrzymałego materiału lub kompozytu i obejmuje elektronicznie sterowaną cewkę metalu. Włączając zasilanie przez cewkę tworzy pole magnetyczne wokół niego i nad nim.
Proces ten w ogóle nie generuje ciepła, dopóki na powierzchni nie zostanie umieszczony metalowy obiekt magnetyczny – na przykład patelnia.
Kiedy umieścisz garnek na płycie kuchenki indukcyjnej, która jest zasilana, pole magnetyczne wytwarzane przez płytę wbija się do metalu. Uzyskane zostaje wtedy pole magnetyczne poruszające się wewnątrz kawałka metalu (podstawa i boki garnka) – i to sprawia, że prąd elektryczny przepływa przez garnek (to właśnie jest indukcja).
Jak widzisz elektryczna kuchenka indukcyjna nie działa tak samo jak kuchenka elektryczna zasilana prądem, który przepływa przez przewód, niosąc energię elektryczną w prostej linii, jak na przykład od baterii do żarówki.
Jest to rodzaj wirowania prądu elektrycznego z dużą ilością energii.
W ten sposób metalowa patelnia rozgrzewa się i dalej ciepło przeprowadzane jest do wnętrza jakiegokolwiek pożywienia. Najpierw przez przewodzenie (energia cieplna przechodzi bezpośrednio do żywności), a dalej również przez konwekcję (płyny rozszerzają się pod wpływem ciepła).
Dlaczego kuchenki indukcyjne są korzystne dla profesjonalnych kuchni?
Prawdą jest, że standardowe kuchenki gazowe lub elektryczne to dużo prostsza technologia, używana już od wielu lat. Indukcja mimo tego, że jest wykorzystywana w kuchniach od niedawna, ma po swojej stronie szereg bardzo ważnych zalet.
Twoje garnki nagrzewają się prawie natychmiast (w przeciwieństwie do długiego nagrzewania gazem lub płytą elektryczną), co oznacza znacznie szybszy proces gotowania.
Dzięki temu, że pozbywamy się płomienia lub elementu grzejnego, całkowity proces generuje mniej ciepła, co oznacza kuchnię, która pozostanie dużo chłodniejsza podczas intensywnej pracy.
Kuchnie indukcyjne są znacznie bezpieczniejsze. Ciepło pojawia się tylko wtedy, gdy garnek jest umieszczony w obszarze grzewczym. Ponieważ to garnek się nagrzewa a nie sama płyta.
W wyniku zastosowania tej metody zwykła profesjonalna kuchnia mogłaby zwiększyć wydajność w dowolnym miejscu od 25 do 50% w porównaniu z tradycyjnymi płytami elektrycznymi i gazowymi – co może stanowić znaczne oszczędności dla wielu firm.
Technologia pozwala na tworzenie przenośnych płyt indukcyjnych, które są idealne do wszelkiego rodzaju firm cateringowych a także food trucków.
Chociaż ceny mogą czasem być nieco wyższe niż w przypadku kuchni gazowych lub standardowych kuchni elektrycznych, oszczędność w eksploatacji kuchni może być najlepszą inwestycją.
Instanco w swojej ofercie posiada profesjonalne kuchnie indukcyjne dwu oraz czteropolowe. Urządzenia pojawiły się na polskim rynku już kilka lat temu, jednak w dalszym ciągu są uważane za nowość. Ich zalet nie sposób nie docenić: szybkość osiągania 100% sprawności, co ma ogromny wpływ na czas przygotowywania potraw, bezpieczeństwo obsługi (nagrzewa tylko naczynie i tylko w przypadku, gdy ma z nim kontakt), łatwa i wygodna w utrzymaniu czystości (nawet jeśli dana potrawa wykipi z naczynia, nie przywiera i nie przypala się na szklanej płycie) a także duża oszczędność energii elektrycznej.
Gotowanie indukcją magnetyczna nie tylko niesie korzyści poprzez oszczędności w zużyciu energii elektrycznej, ale również daję wygodę oraz precyzję w gotowaniu.
Zalety gotowania indukcyjnego to między innymi:
- bardzo krótki czas nagrzewania (4x szybciej od nagrzewania elektrycznego),
- szybka reakcja na regulację temperatury gotowania,
- zakończenie pracy indukcji po usunięciu naczynia ze strefy gotowania,
- natychmiastowe zaprzestanie gotowania po wyłączeniu,
- łatwe i wygodne czyszczenie powierzchni grzewczej,
- nie nagrzewanie powierzchni otaczającej strefę gotowania oraz pomieszczenia.
Badania przeprowadzone w szwajcarskiej restauracji Mövenpick przez E.G.O Commercial Electronics AG pokazują wyraźną różnicę dziennego zużycia energii przez tę restaurację przed i po przejściu na technologię indukcyjną. Dzienne zużycie energii 152,1 kW/h na kuchniach żeliwnych przy 25,1 kW/h na kuchniach indukcyjnych.
Na koniec jeszcze kilka wyników z testów porównawczych
Porównywanie wydajności:
- Kuchnie gazowe 50%
- Kuchnie żeliwne 55%
- Kuchnie radiacyjne 60%
- Kuchnie indukcyjne 90%
Czas zagotowania 2 litrów wody z 20ºC do 90ºC:
- Kuchnie żeliwne 9:50 min
- Kuchnie radiacyjne 9:00 min
- Kuchnie gazowe 8:46 min
- Kuchnie indukcyjne 4:46 min
Czas chłodzenia powierzchni grzewczej po zagotowaniu 1 litra wody do temp. 60ºC:
- Kuchnie żeliwne 49:00 min
- Kuchnie radiacyjne 24:00 min
- Kuchnie gazowe 13:20 min
- Kuchnie indukcyjne 6:10 min
Podobał Ci się ten artykuł?
Jeśli potrzebujesz tego rodzaju sprzętu w swojej restauracji, koniecznie skontaktuj się z naszym przedstawicielem, który odpowie na wszelkie Twoje pytania oraz pomoże w doborze odpowiedniego urządzenia.