Branża gastronomiczna w Polsce i na świecie z dnia na dzień zyskuje na popularności. Coraz więcej osób zaczyna interesować się kuchnią, przyrządzaniem potraw, często obiera sobie taką ścieżkę kariery. W mediach, programy i strony kulinarne również przeżywają prawdziwe oblężenie. Ludzie doceniają dobre restauracje, w których można zamówić dania wysokiej jakości, powstałe z sezonowych produktów i przywodzące na myśl kuchnię domową i lubianą przez większość. Prowadzenie lokalu gastronomicznego jest marzeniem i celem sporej liczby osób, jednak należy pamiętać, że jest to ciężki biznes, a podstawową kwestią jest znalezienie odpowiedniego szefa kuchni.
Kim jest szef kuchni?
Szef kuchni to osoba, która powinna posiadać wiele umiejętności, ponieważ to na jej działaniach w dużej mierze opiera się sprawne funkcjonowanie restauracji. Szef kuchni jest odpowiedzialny zarówno za przygotowanie potraw, jak i za zarządzanie podległym mu personelem, układanie menu, oraz organizowanie i robienie zakupów spożywczych. To on odpowiada za jakość i smak wydawanych dań i bardzo często musi mierzyć się z napotkanymi problemami. Najczęściej ma on duże doświadczenie zdobyte w poprzednich latach pracy w lokalach gastronomicznych.
Jakie cechy charakteryzują dobrego szefa kuchni?
Z racji tego, że powierzone mu jest wiele różnorodnych obowiązków, wskazane jest, aby wykazywał się on odpowiednimi cechami osobowości. Przede wszystkim, powinien być odpowiedzialny, sumienny, zorganizowany i wytrwały. Szef kuchni musi także umieć pracować w grupie, zarządzać personelem, rozdzielać zadania i powierzać obowiązki, a więc mieć ze współpracownikami dobrą komunikację. Z reguły, ma on możliwość osobistego tworzenia zespołu kucharzy, gdyż wtedy istnieje duża szansa, że praca w kuchni będzie przebiegać sprawnie i efektywnie. Szef kuchni powinien również być wszechstronny, uzdolniony kulinarnie, tak aby w każdej chwili móc zastąpić nieobecnego pracownika na każdej sekcji kuchennej. Żadna podstawowa umiejętność nie może mu być obca, ponieważ powinien dawać przykład, inspirować i wnosić poprawki, wtedy kiedy jest to konieczne. Niezwykle ważną cechą jest odporność na stres, który w tej branży zdarza się praktycznie każdego dnia. Atmosfera panująca na kuchni jest czasem ciężka, niezbędna jest szybkość i umiejętność podejmowania decyzji. Szef kuchni powinien cechować się także wyczuciem smaku, elastycznością w układaniu menu, reagowaniem na warunki zewnętrzne, fantazją i chęcią do eksperymentowania, kreatywnością, a co najważniejsze musi kochać swoją pracę. Tylko wtedy można mieć pewność, że poradzi sobie z każdą napotkaną przeszkodą.
Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego szefa kuchni?
Należy brać pod uwagę doświadczenie osoby, która aplikuje na stanowisko szefa kuchni. Nie jest to bezwzględnie wymagane, ale najczęściej szefem kuchni nie zostaje kucharz, który dopiero zaczyna pracę w swoim zawodzie. Musi on mieć przepracowane lata, dzięki którym miał szansę nabyć odpowiednich umiejętności i cech, które pozwolą na prawidłowe zarządzanie kuchnią. Nie jest to oczywiście reguła, gdyż wiele osób, które sprawdzają się na tym stanowisku dostało szansę we wczesnym etapie swojej kariery. Wybierając kucharza z doświadczeniem można mieć jednak gwarancję, że ma on za sobą wiele trudnych sytuacji i potrafi odpowiednio na nie zareagować.
Zakładając restaurację najczęściej ma się w głowie gotowy pomysł i wstępny plan na rodzaj serwowanych dań. Szukając osoby odpowiedzialnej za potrawy, można kierować się jego specjalizacją, tym w jakim rodzaju kuchni najlepiej się czuje i czy pokrywa się to z menu dostępnym w lokalu. Dobry kucharz powinien umiejętnie przygotować każdą potrawę, jednak są dania, które są szczególnie bliskie jego sercu i ideałem jest sytuacja, w której zarówno właściciel jak i szef kuchni mają podobne spojrzenie na kierunek w jakim pójdzie menu i ogółem cały lokal gastronomiczny. Należy mieć na względzie fakt, że im lepiej będzie się czuł kucharz prowadzący, tym bardziej będzie przykładał się do swojej pracy, a to z kolei przełoży się na sukces restauracji. Bardzo często to właśnie osoba szefa kuchni i wydawane przez niego potrawy przyciągają dużą liczbę klientów.
Lokale gastronomiczne różnią się między sobą. Można na przykład prowadzić elegancką restaurację, przyciągającą osoby szukające wyrafinowanych potraw, które nie są spotykane w innych pobliskich miejscach. Można również zdecydować się na lokal z daniami domowymi, bar mleczny, bar typu fastfood, kuchnię wegańską i wiele innych. Również to jakiego dokona się wyboru, może być wyznacznikiem tego, który szef kuchni idealnie sprawdzi się na tym miejscu.
Jak zachęcić szefa kuchni do współpracy?
Gdy już zapadła decyzja o zatrudnieniu odpowiedniej osoby, należy podjąć działania, które zachęcą potencjalnego pracownika do podjęcia pracy. Ważne są warunki zawarte w umowie, a więc stabilność zatrudnienia, możliwość podwyżki i dobre perspektywy na przyszłość. Istotna jest także atmosfera panująca w zespole. Lokal gastronomiczny, który osiąga sukcesy finansowe i nie tylko, cechuje się dobrą kuchnią, ale również pozytywnymi emocjami, które są wyczuwane przez gości.
Wybór idealnej osoby na stanowisko szefa kuchni jest zajęciem żmudnym, wymagającym czasu i poświęcenia, jednak efekty, które można dzięki temu osiągnąć powinny być motywujące w całym tym procesie. Szef kuchni jest ‘kluczem’ w sukcesie restauracji, dlatego warto zaangażować się w poszukiwania odpowiedniego kucharza i dołożyć starań, aby warunki pracy były korzystne nie tylko dla właściciela, ale i dla szefa kuchni.