EuroGastro to jedna z największych i najważniejszych imprez targowych branży HORECA w Polsce. W tym roku będzie to już 21. edycja wystawy, która odbędzie się w Warszawie (Centrum MT Polska przy ulicy Marsa) w dniach 5-7 kwietnia 2017. Najważniejszym zadaniem targów EuroGastro jest przedstawienie pełnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. A wystawiać będą się zarówno firmy krajowe jak i zagraniczne.
Oferta wystawiennicza została podzielona na pięć działów tematycznych:
- zaplecze kuchenne,
- żywność i napoje dla gastronomii,
- kawa,
- wyposażenie sal restauracyjnych i barów
- drink&bar.
Targi odwiedzą przede wszystkim właściciele biznesów gastronomicznych, menedżerowie restauracji, szefowie kuchni, kucharze, bariści. Słowem: ludzie z branży.
Na targach będzie więc można zapoznać się m.in. z ofertą producentów specjalistycznego sprzętu do gastronomii. Będą to nie tylko meble ze stali szlachetnej, ale też urządzenia grzewcze, chłodnicze czy piece konwekcyjno-parowe.
Instanco z okazji targów przygotowało kilka propozycji. Na EuroGastro zaprezentujemy gotowe koncepty gastronomiczne, z możliwością dostosowania do potrzeb konkretnego lokalu. Koncepty Instanco można również tworzyć od podstaw. Na podstawie wywiadu przeprowadzonego z inwestorem, serwowanego menu, czy możliwości jesteśmy w stanie przygotować i wyprodukować indywidualny koncept, stworzony pod potrzeby nabywcy.
Na naszym stoisku zostaną pokazane 2 gotowe koncepty. Pierwszy z nich to Koncept Unibox. Koncept ten zaprojektowany został jako wyposażenie stoiska serwującego dania fast food i kanapki. Bazą konceptu jest podstawa chłodniczo-neutralna. Urządzenie to składa się z 9 modułów szufladowych – neutralnych lub chłodzących dla zawartości w nich się znajdującej.
Kolejna część modułu to 4 witryny – również o różnym przeznaczeniu. Są to 2 witryny chłodnicze – w wersji otwartej od strony klienta – tak aby sam mógł pobrać z półki wybrany produkt – idealna do lokali samoobsługowych. Druga witryna chłodnicza jest zamknięta od strony klienta i produkty znajdujące się wewnątrz podaje sprzedawca. Kolejna witryna – grzewcza, utrzymuje wcześniej przygotowane dania w cieple, przez określony czas. Ostatnia z witryn, to witryna neutralna.
Całość dopełniają urządzenia grzewcze – grill kontaktowy do opiekania pieczywa, np. bułek do hot-dogów. Drugie urządzenie wchodzące w skład konceptu, to efektowny, podświetlany podgrzewacz parówek.
Koncept Unibox jest jedynie bazą, pokazującą możliwości budowy takich rozwiązań. Może zostać wyposażony w dowolne, inne urządzenia. Wszystkie w odpowiedniej ilości.
Kolejny gotowy moduł, jaki zostanie przez nas zaprezentowany, to moduł Hot-Dogowy. Jest to baza stacji do przygotowywania hot-dogów, dostępna w wielu rozmiarach. Rozwiązanie to znane jest m.in. ze stacji benzynowych, serwujących te ciepłe przekąski. Moduł składa się z podstawy chłodniczej, gdzie w zasięgu ręki można przechowywać półprodukty, takie jak parówki czy pieczywo. Całość przykryta jest witryną neutralną, osłaniającą grilla i opiekacz rolkowy, na którym znajdują się kiełbaski. Moduł wyposażony jest w gniazda elektryczne.
Innowacje w gastronomii
Podczas imprezy zaprezentujemy także innowacyjne produkty, które stworzyliśmy w minionym czasie. Będzie to między innymi podgrzewacz do frytek. Podgrzewacz zasilany jest elektrycznie. Zapewnia równomierne podgrzewanie znajdujących się w nim frytek jednocześnie zarówno od góry, jak i od dołu. Urządzenie posiada wbudowaną, wyprofilowaną tackę, ułatwiającą ociekanie frytek.
Na naszym stoisku zaprezentujemy również 3 modele pieców konwekcyjno-parowych. Pierwszy z nich to XT Touch TDP 106E. To piec elektryczny, prosty w używaniu. Skomplikowane programowanie zastąpiono automatycznymi rozwiązaniami. Piece XT TOUCH umożliwiają programowanie tysięcy receptur, w ciągu kilku sekund, a w tym samym czasie pozwala na doskonałe rezultaty gotowania.
Wszystko to dzięki zastosowaniu dotykowego ekranu wysokiej jakości “TOUCH KEY” (ekran ten używa tej samej technologii co smartfony i tablety), z kolorowymi, intuicyjnymi ikonami i jasną, klarowną symboliką. Piec umożliwia też gotowanie manualne. Dla najbardziej wymagających szefów kuchni, którzy chcą zachować wszystkie parametry pod kontrolą. XT TOUCH oferuje pełną, szybką i intuicyjną kontrolę wszystkich parametrów gotowania.
Kolejne urządzenie, to piec konwekcyjno-parowy XT Snack SDE 304E. Jest to kolejny z naszych pieców, o zasilaniu elektrycznym. To mały piec o kompaktowych wymiarach, jednocześnie zawierający funkcje pieca profesjonalnego o świetnej wydajności. Piec nadaje się również idealnie jako wsparcie dla pieca głównego. Piece XT Snack umożliwiają zarówno gotowanie manualne jak i korzystanie z wcześniej zaprogramowanych przepisów.
Trzeci model pieca, jaki zaprezentujemy to XT Simple RHDT 304E. Piece z rodziny XT Simple idealnie nadają się do zastosowań cateringowo – bankietowych. Piec o niewielkich rozmiarach ale o szerokim zakresie możliwości. Maszyny z tej serii charakteryzują się wysoką jakością wykonania, ergonomią i prostotą użycia dzięki zastosowanym panelom sterującym. Piece z tej serii wyposażone są w technologię XT SIMCLEANER. Jest to najnowocześniejsza technologia dla automatycznego systemu czyszczenia pieca, który myje go korzystając z detergentu Detabinox i nabłyszczających, rozpuszczalnych tabletek Brillinox.
→ Więcej o piecach i o tym, jaki piec wybrać do Twojego lokalu, przeczytasz w
tym artykule.
Co jeszcze obejrzeć podczas targów EuroGastro?
To oczywiście nie wszystko, co Instanco przygotowało z okazji 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska A31. Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania.
Na targach będzie można zapoznać się z ofertą setek innych firm. Pojawi się tam m.in. stoisko Marketu Gastronomicznego Haspol. Haspol przygotował w tym roku specjalną ofertę blatów. Na stoisku zaprezentowane zostaną 3 rodzaje blatów, dla najbardziej wymagających inwestorów. Specjalnie na targi została również przygotowana oferta mebli technologicznych oraz bemarów. Haspol to nie tylko urządzenia nowe, ale też outlet i wypożyczalnia sprzęty gastronomicznego.
Kolejne stoisko, które warto odwiedzić wystawi
Parima Project. Jest to nowe biuro projektowe, które powstało w odpowiedzi na częste zapytania klientów. Na stoisku zapoznają się Państwo z dotychczasowych dokonań Parimy, która wykonuje realizacje zarówno dla dużych odbiorców, jak i małych – nowootwieranych lokali gastronomicznych. Będzie też okazja, aby porozmawiać z projektantami na temat własnych potrzeb.
Zapraszamy również do odwiedzenia stoiska A-24, na którym swą ofertę zaprezentują
Dora Metal oraz Kromet. Dora Metal zaprezentuje przede wszystkim ofertę urządzeń chłodniczych. Będą to szafy w trzech standardach. Zarówno podstawowe, jak i te dla najbardziej wymagających, tzw. Szafy Premium, o których pisaliśmy
tutaj.
Firma
Kromet zaprezentuje natomiast ofertę urządzeń grzewczych. Będą to urządzenia z odświeżonej linii 700 oraz Monobloki.
Jeśli masz pytania lub problemy, o których chcesz porozmawiać –
skontaktuj się z naszym ekspertem. Zapraszamy również na nasze stoiska podczas targów EuroGastro, gdzie będziemy mogli porozmawiać osobiście.