Zbliża się majówka, a tuż po niej sezon letni. Rozpocznie się zatem czas na jedno z ulubionych zajęć Polaków w tym okresie – grillowanie. Pyszne dania możemy wyczarować na grillu w przydomowym ogródku lub na balkonie. Możemy też pójść na nie do restauracji.
Letnie ogródki przy lokalach już powstały albo właśnie powstają. W większości z nich królować będzie piwo. Goście będą także mogli na świeżym powietrzu zjeść dania serwowane na co dzień w restauracji. Możemy się jednak wyróżnić i skorzystać z sezonowości. W swoim lokalu postawmy w tym okresie na dania z grilla.
Na świeżym powietrzu
Idealnie będzie, jeśli umożliwisz swoim Gościom oglądanie jak powstają dania. Grill na świeżym powietrzu, w centrum ogródka lub tuż przy nim to świetne rozwiązanie. Zapachy pieczonych potraw będą przyciągać nowe osoby.
Ale pamiętaj o dobraniu odpowiedniej lokalizacji. Ciepło grilla może przeszkadzać nie tylko obsługującemu go personelowi ale też Gościom zajmującym miejsca w jego pobliżu. Innym utrudnieniem może być dym. Postaraj się tak ulokować urządzenie, aby był on jak najmniej dokuczliwy. Dodatkowo powinniśmy zapewnić więcej miejsca w obrębie grilla, tak aby jego obsługa podczas największego natężenia Gości przebiegała sprawnie.
Jeśli posiadasz na to miejsce, to poważnie zastanów się nad murowanym grillem, piecem chlebowym lub wędzarnią. Najlepiej jeśli będzie to tzw. trzy w jednym. Taka budowla będzie dodatkową atrakcją dla odwiedzających, ale też będzie wymagała nieco więcej uwagi podczas obsługi i utrzymania.
Alternatywą dla tego rozwiązania może być obudowa w kształcie pieca, w której zostanie umieszczony grill gazowy lub elektryczny. Takie rozwiązanie będzie dużo prostsze w całorocznym utrzymaniu. Będzie też dużo łatwiejsze do zrealizowania w przypadku gdy nie dysponujesz dużą ilością wolnego miejsca.
Pamiętaj aby grill ustawiony na świeżym powietrzu, w pobliżu Gości nie został ani na chwilę bez nadzoru. Zawsze musi przy nim pozostać przynajmniej jeden odpowiedzialny pracownik personelu.
Wewnątrz lokalu
Co zrobić jeśli nie posiadamy ogródka zewnętrznego ani nie dysponujemy miejscem na jego urządzenie? Możemy stworzyć takie warunki wewnątrz lokalu. Oczywiście nie będzie tu możliwości wstawienia tradycyjnego grilla opalanego drewnem lub węglem drzewnym.
Pierwszy sposób to wydzielenie odpowiedniego miejsca w sali głównej. Pisaliśmy już o tym w artykule pt. „Otwieram pizzerię – czego będę potrzebować?”. Będzie się to wiązało z zachowaniem odpowiednich warunków i zapewnieniem wentylacji. To rozwiązanie niesie jednak za sobą sporo problemów. Dodatkowe pozwolenia, niebezpieczeństwo związane z ogniem oraz nieuwagą gości lub personelu a także zakup i przechowywanie odpowiedniego drewna, niezbędnego do opalania pieca.
Na pewno znajdziemy miejsce na zapleczu kuchennym. Doskonale będzie jeśli serwowanie dań z grilla uwzględnimy już na etapie tworzenia projektu technologicznego lokalu. Do dyspozycji mamy szereg profesjonalnych urządzeń do grillowania, które możemy wstawić do restauracyjnej kuchni, które opiszemy poniżej.
Grill lawowy
Grille lawowe działają na zasadzie kamieni, umieszczonych wewnątrz urządzenia, które ogrzewane są palącym się gazem. Grille lawowe posiadają solidną i wytrzymałą konstrukcję oraz obudowę ze stali nierdzewnej. Wygodna i prosta obsługa oraz łatwość czyszczenia sprawiają, że urządzenia te cieszą się stale rosnącą popularnością. Grill lawowy idealnie nadaje się do smażenia mięs, ryb, owoców morza, warzyw i owoców . Płyta grzewcza zazwyczaj posiada możliwość regulacji wysokości położenia rusztu.
Płyta do smażenia beztłuszczowego idealnie nadaje się do przygotowywania typowych potraw grillowych takich jak mięsa, warzywa ale także jajek, placków, pieczywa. W zależności od naszych potrzeb możemy wybierać spośród trzech rodzajów płyty. Może to być płyta gładka, ryflowana (jak grill) lub podzielona – w połowie gładka i w połowie ryflowana. Powierzchnia jest polerowana i chromowana.
Praca z tym urządzeniem jest bardzo prosta i wygodna. Płyta wykonana jest z dbałością o ergonomię, z wysokiej jakości komponentów, dzięki czemu jest skutecznie chroniona przed korozją oraz łatwa w czyszczeniu.
Grill gazowy lub elektryczny
Grille gazowe lub elektryczne, które stosujemy w ogrodach to duże ułatwienie w porównaniu do tradycyjnych grilli opalanych drewnem lub węglem drzewnym. Przede wszystkim pod względem kontroli temperatury. Grille te wyposażone są w pokrętła, takie same jak przy kuchenkach, możemy dobrać i stale utrzymywać wybraną moc.
Taki grill możemy także wykorzystać wewnątrz budynku. Dodatkowo wyposażony w kopułę umożliwia podduszanie przygotowywanych potraw i utrzymanie jeszcze większej temperatury. Dzięki temu dania są bardziej kruche.
Co zrobić, żeby było zdrowo?
Bardzo ważną kwestią, w szczególności jeśli serwujemy dania w lokalu jest to, aby zadbać o ich jakość. Tradycyjnie dania z grilla kojarzą się z ociekającym tłuszczem. Jak zmienić taki tok rozumowania i przygotowywać zdrowe potrawy. Pamiętać należy o kilku ważnych kwestiach.
Mięso – unikajmy mięsa tłustego. Wybierajmy kurczaka, indyka, ryby lub chudą wołowinę. Jeśli serwować będziemy kiełbaski lub burgery, to unikajmy gotowego mięsa mielonego. Przygotujmy je samodzielnie z odpowiednio wybranych kawałków. Zadbajmy też o to, aby mięso było świeże.
Marynaty – unikajmy gotowych marynat tak chętnie oferowanych przez dystrybutorów. Zawierają one sól i ulepszacze. Skomponujmy własną kompozycję ziół.
Warzywa i owoce – poza mięsem, idealnie nadają się do grillowania warzywa takie jak: bakłażan, cukinia, papryka, pieczarki, kukurydza czy szparagi. Z owoców wybierz np. gruszki lub banany. Unikaj grillowania ziemniaków. Podczas tego procesu uwalnia się z nich rakotwórczy akrylamid.
Sosy – podobnie jak z gotowymi marynatami, unikajmy też gotowych sosów. Skomponujmy własne np. na bazie jogurtu naturalnego.
Odpowiednia metoda – mięso zawsze powinno zostać dopieczone do końca (wyjątkiem może być wołowina). Dzięki temu unikniemy zatruć pokarmowych. Dobrą rolę spełniają tu grille z pokrywą, które utrzymują większą temperaturę wewnątrz urządzenia a mięso jest dodatkowo podduszane. Korzystając z grilla opalanego drewnem, używaj aluminiowych tacek. Tłuszcz ociekający bezpośrednio do ognia powoduje wydzielanie się szkodliwych związków.
Postawienie na potrawy z grilla może zostawić konkurencję w tyle na pewien okres. Zadbajmy jednak także o inne wyróżniki naszego lokalu. Najłatwiej zrobić to przez odpowiednio dobrane menu.
Możemy oczywiście serwować tradycyjne kiełbaski i karkówkę. To każdy z Twoich Gości może jednak samodzielnie przygotować na własnym grillu. Postaw na urozmaicenie swojej karty. Przygotuj amerykańskie dania BBQ z wołowiny. Możesz też postawić na ryby i owoce morza, które bardzo dobrze nadają się do grillowania. A jeśli prowadzisz lokal dla wegetarian, to skomponuj menu z grillowanych potraw warzywnych.