Choć wyśmienita kuchnia obroni się sama, intrygujące menu i najwyższa jakość serwowanych dań to nie wszystko. Współczesne restauracje przyciągają gości także oryginalnym wystrojem wnętrz. Przedstawiamy 5 wyjątkowych miejsc, które zachwycają designem.
USA: OFFICINE BRERA w Los Angeles
Officine Brera została zaaranżowana w pochodzącym z lat 20. ubiegłego wieku lofcie. Trzeba przyznać, że doskonale wykorzystano potencjał tego miejsca. Zachowana stalowa konstrukcja, stare drewno i cegła oraz oryginalne okna fabryczne to elementy, które definiują charakter wnętrza. Ogromna przestrzeń z przeszklonym, znajdującym się ponad 30 metrów nad ziemią, dachem jest wbrew pozorom bardzo przytulna i spójna. Duża w tym zasługa wszechobecnego drewna oraz oświetlenia o nieco ciemniejszej, bursztynowej barwie.
Uwagę zwraca wyeksponowana, otwarta kuchnia, która – tak jak cały projekt – nawiązuje do tradycji. Znajduje się w niej m.in. piec opalany drewnem, a serwowane potrawy są przyrządzane na ogniu. Przez szklaną ścianę można obserwować rzemiosło szefa kuchni. Officine Brera specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej. Goście restauracji mają do dyspozycji patio na świeżym powietrzu, a także dwie prywatne sale.
Image source: urbandaddy.com / photo: Alen Lin
Kanada: AKIRA BACK w Toronto
Słynny szef kuchni, Akira Back, otworzył w Kanadzie koreańsko-japońską restaurację, która zabiera gości w magiczną podróż po Dalekim Wschodzie. Jej wystrój został przemyślany w każdym detalu i naprawdę zapiera dech! Nowoczesność przeplata się tu z tradycją. Atmosferę luksusu tworzą szlachetne materiały wykorzystane do zaaranżowania tego wspaniałego wnętrza, m.in. marmur, złoto, aksamit.
Ukłonem w stronę japońskiej kultury są ściany pokryte palonymi deskami – wykończonymi w myśl wiekowej techniki Shou Sugi Ban. Ozdobę ciemnego wnętrza stanowi kontrastujący z nim błękitny, ręcznie malowany sufit ze złotymi detalami, subtelnie oświetlony. Zamocowane na nim ruchome fale tworzą ścieżkę prowadzącą prosto do serca tego miejsca – złotego sushi baru.
Image source: studiomunge.com
Wielka Brytania: UPSTAIRS at The Department Store w Londynie
Ten widok robi wrażenie! Znajdujące się na najwyższym piętrze The Department Store restauracja i bar Upstairs to część dużego projektu, którego celem było odbudowanie starego, rozpadającego się domu towarowego. Ogromna przestrzeń została podzielona na mniejsze strefy: m.in. typowo restauracyjną, barową i salonową – z kominkiem, dużą kanapą i wełnianym dywanem z ozdobnym, imitującym witraż wzorem.
Całe wnętrze, mimo powierzchni około 5 tys. m², jest doskonale doświetlone dzięki przeszklonym ścianom i dachowi. Pozostałe ściany pokryto miedzią, co dało spektakularny efekt. Z wystrojem korespondują drewniane belki i solidne, dębowe stoły. Atrakcją restauracji jest taras na dachu. Popularnością cieszą się też prywatne sale, w tym jedna z przeszkloną kopułą, która zapewnia widok 360° na Londyn.
Image source: thedepartmentstore.com
Chiny: ICHA CHATEAU w Szanghaju
Na zewnątrz herbaciarnia, w środku niezwykła restauracja, którą zdobi… 35 tys. metrów łańcuchów w odcieniach miedzi, brązu i złota! Ta osobliwa dekoracja ma przywodzić na myśl górskie pola herbaciane. W aranżacji wykorzystano stonowaną paletę barw – eleganckie szarości i czerń kontrastują z lśniącym baldachimem, jeszcze bardziej go eksponując. Kolorystycznie nawiązują do niego jedynie detale krzeseł i stolików.
Praktycznym i bardzo efektownym zabiegiem okazało się umieszczenie lustra za siedzeniami, na całej długości ściany. Lustro odbija błyszczące zasłony, a jednocześnie optycznie poszerza wąską przestrzeń, zupełnie zmieniając proporcje pomieszczenia. Główna dekoracja nie tylko tworzy przytulny nastrój i zapewnia gościom poczucie prywatności, lecz także kamufluje oprawy oświetleniowe, znajdujący się na środku filar czy liczne sprzęty techniczne, niezbędne do funkcjonowania restauracji.
Image source: designboom.com / photo: Min Chen Xuan
Polska: restauracja CAMPO Modern Grill we Wrocławiu
Campo to polska restauracja, która zwyciężyła w konkursie World Interiors News Awards w kategorii „Interior Projects – Restaurants” i znalazła się w gronie najpiękniejszych restauracji na świecie, obok takich miejsc, jak opisane wcześniej Icha Chateau czy Akira Back. Co zachwyciło jury? Przede wszystkim nowoczesny, bardzo elegancki wystrój i przemyślana w najmniejszym szczególe koncepcja.
Aranżacja bazuje na prostych formach oraz szlachetnych, naturalnych materiałach, zwłaszcza drewnie. Dębowa podłoga eksponuje ciemne stoły i turkusowe obicia krzeseł. Uwagę zwraca olbrzymi, 14-metrowy regał z drabiną, stanowiący jedną z głównych ozdób wnętrza. Co ciekawe, poszczególne elementy wystroju, a nawet karty menu zostały wykonane na specjalne zamówienie przez lokalnych rzemieślników. Specjalnością restauracji są argentyńskie steki. To właśnie do argentyńskiego krajobrazu nawiązuje wystrój tego wyjątkowe miejsca. Za konceptem i wnętrzem CAMPO stoją projektanci i architekci z BUCK.STUDIO.
Image source: campomoderngrill.pl
Artykuł powstał we współpracy z blogiem morizon.