Kontener gastronomiczny to świetny pomysł na uruchomienie działalności gospodarczej serwując szybkie i tanie posiłki lub dania typu fast-food. Tego typu działalności są popularne szczególnie w miesiącach letnich, gdzie temperatura sprzyja spędzaniu wolnego czasu w plenerze.
Dania fast-food, desery, napoje to jedne z częściej kupowanych produktów w okresie wiosenno-letnim, szczególnie przez młodych ludzi. Stolik w restauracji wymaga wcześniejszych rezerwacji, a jedzenie często wiąże się z wysokimi kosztami. Kontenery gastronomiczne są nastawione na szybkość obsługi i relatywnie niską cenę produktu. Jest jedna rzecz wspólna, która łączy klasyczną restauracje i kuchnię kontenerową obowiązujące przepisy prawne i wymogi Sanepidu oraz BHP. W związku z czym zarówno w przypadku kontenera gastronomicznego jak i kuchni restauracyjnej niezbędny jest kompleksowy projekt technologii gastronomicznej.
Kontenery gastronomiczne mają ograniczone miejsce, dlatego nie mogą serwować skomplikowanych i wymagających dań. Mimo wszystko pomieszczenie musi spełniać warunki narzucone przez Sanepid. Właściwie zaaranżowany projekt kontenera gastronomicznego to klucz do sukcesu dla inwestora. To najlepsza propozycja dla wszystkich tych, którzy nie chcą lub nie znaleźli odpowiedniego lokalu. Ponadto kontener jest dość elastyczny i jeśli prawo na to zezwala może być postawiony w dowolnym miejscu.
Indywidualne projekty kontenera gastronomicznego
Podobnie jak technologia kuchni w restauracji, również i gastronomia kontenerowa musi mieć dostęp do mediów. Kompleksowy projekt kontenera gastronomicznego wykonanego przez naszą firmę zapewni funkcjonalność oraz będzie dopasowany do potrzeb formy działalności oraz oczekiwania inwestora. Tak samo jak klasyczny obiekt gastronomiczny przestrzeń wewnątrz kontenera musi być wyposażona w meble i urządzenia ze stali nierdzewnej, tak, by nie narażać na niebezpieczeństwo pracowników, ponieważ przestrzeganie przepisów BHP, to jedna z kluczowych cech każdego przedsiębiorstwa, nie tylko w branży gastronomicznej.
Projekt kontenera gastronomicznego jak każdy projekt technologiczny musi spełniać warunki Sanepidu, BHP oraz być zorganizowany w taki sposób, by klienci z chęcią korzystali z usług takiego konceptu. Gastronomia kontenerowa charakteryzuje się tym, iż taki obiekt może funkcjonować wyłącznie w okresie letnim albo jako obiekt całoroczny po wprowadzeniu kilku udogodnień w przestrzeni wewnętrznej dla jego przyszłych pracowników i wygody obsługi.
Kuchnie kontenerowe są wyjątkowe – każdy projekt dopasowany pod indywidualne przeznaczenie. Inne warunki będzie musiał spełniać lokal, w którym będą serwowane napoje a inne restauracja, w której potrawy przygotowywane są na bazie surowców, inne murowane restauracje a jeszcze inne obiekt kontenerowy z funkcją mobilności.