Gastronomia to jedna z najszybciej rozwijających się branż na rynku. Jest to szczególnie widoczne w dużych miastach, gdzie na każdym kroku znajdują się kawiarnie, restauracje oraz bistra, które prześcigają się w pomysłach poprzez tworzenie kreatywnych menu.
Profesjonalne projekty dla małej gastronomii
Właściciele dbają o wyjątkową aranżację wnętrza oraz starają się zatrudniać kucharzy, którzy potrafią stworzyć coś niezwykłego z prostych składników. Bardzo popularne stały się małe restauracje, bistra i kawiarnie. Smaczne jedzenie w atrakcyjnej cenie jest zawsze potrzebne. Jednak by stworzyć małą gastronomię niezbędny będzie projekt technologii, który dokładnie określi co jak i gdzie będzie się znajdować, jednocześnie wykorzystując każdy centymetr powierzchni.
Projekty małej gastronomii
Projekt technologiczny małej gastronomii jest niezbędny do właściwego rozplanowania przestrzeni w obiekcie o ograniczonej powierzchni, gdzie liczy się każdy centymetr. Zlecając projekt specjalistycznej firmie, mają Państwo pewność, że będzie on wykonany rzetelnie i zgodnie z przepisami prawa. Uniknięcie błędów na tym etapie pozwoli na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy podczas wykonywania modernizacji obiektu. Ponadto podczas przygotowania projektu małej gastronomii dowiedzą się Państwo, jakich zmian wymaga lokal, co należy uwzględnić na etapie remontu, jakich zmian architektury należy oczekiwać oraz do których pomieszczeń powinna zostać doprowadzona instalacja elektryczna, gazowa, kanalizacyjna i oczywiście wentylacyjna.
Projekt kuchni małej gastronomii
W przypadku małych obiektów gastronomicznych opracowanie kompleksowego projektu małej gastronomii jest niezmiernie kluczowym elementem, ponieważ na małych przestrzeniach liczy się każdy centymetr powierzchni przez co rozmieszczenie mebli i urządzeń musi być przeprowadzone z wyjątkową starannością i dbałością.
Często projektowane są meble w niestandardowych wymiarach po to, aby w pełni wykorzystać dostępne miejsce w małym obiekcie gastronomicznym. Opracowanie projektu technologicznego pomaga również odpowiedzieć sobie na pytanie dotyczące rentowności lokalu, czyli jego opłacalności. Koszty związane z mediami takimi jak woda, ścieki, energia, gaz nie mogą być wysokie, ponieważ szczególnie na początku działalności liczy się każda wydana złotówka, która pozwoli rozwinąć biznes zgodnie z zakładanym planem.
Projekt małej gastronomii dla Sanepidu
Działalność związana z branżą gastronomiczną jest zobligowana spełniać określone wymogi. Nie tylko prawne, ale również funkcjonalne. Przed otwarciem małego obiektu gastronomicznego Sanepid musi przeprowadzić odbiór – aby tego dokonać potrzebny jest projekt kuchni małej gastronomii dla Sanepidu. Taki projekt w sposób precyzyjny określa rozmieszczenie poszczególnych pomieszczeń, mebli oraz wszystkich urządzeń – w tym wszystkich zlewów czy umywalek dla pracowników jakie muszą znaleźć się w każdej strefie produkcyjnej. Małe powierzchnie to zawsze wyzwanie dla projektanta, ponieważ projekty muszą zapewnić takie same standardy przy bardzo ograniczonej przestrzeni. Wielokrotnie elementy koncepcji projektu są niestandardowe, w celu uzyskania pełnego zagospodarowania dostępnej powierzchni przy jednoczesnym zachowaniu obowiązujących standardów higieny i bhp.
Indywidualne projekty technologiczne dla małej gastronomii
Współpraca z profesjonalistami to gwarancja najwyższej jakości usługi, która jest dopasowana do indywidualnych potrzeb. Specjaliści będący projektantami, znają się nie tylko na właściwym projektowaniu układu funkcjonalnego pomieszczeń małej gastronomii. Przede wszystkim znają regulacje prawne, które miejscami stanowią całkiem spore ograniczenia w branży gastronomicznej. Rzetelny projekt małej gastronomii to podstawa, by sprawnie przeprowadzić remont/modernizację lokalu, bez zbędnego zamartwiania się o koszty z tytułu konieczności dokonywania nieprzewidzianych prac budowlanych.